Over Monique van der Werff

"Van mijn eigen 'medicijn' heb ik mijn zielsmissie gemaakt."

Over Monique van der Werff

"Van mijn eigen 'medicijn' heb ik mijn zielsmissie gemaakt."

Het leren luisteren naar mijn innerlijk kompas was mijn redding.

 “In 2005 ontmoette ik mijn eerste sjamanistische teacher. De eerste keer dat ik haar drum hoorde, kwam ik thuis. Zij leerde me hoe ik innerlijk kon reizen. In de jaren die volgden, leerde ik van haar en anderen hoe ik steeds meer kon luisteren naar mijn innerlijke kompas. Ik maakte kennis met schaduwwerk, leerde mijn dromen te interpreteren en hoe ik verloren (ziels)delen van mezelf kon terughalen.”

Voor mij was deze mystieke, maar juist zo aardse vorm van spiritualiteit een waar geschenk.

Het kwam precies op het juiste moment in mijn leven, want toen ik 19 was, veranderde mijn leven ingrijpend. Al van kleins af aan zijn dans, schrijven en theater mijn medicijn. Ik heb altijd gevoeld dat expressie & performance een belangrijk deel van mijn zielsmissie zijn. Maar...

Over Monique - de korte versie, voor een snelle introductie:
Ik ben Monique van der Werff (1982), als ervaren coach en spaceholder van vrouwencirkels werk ik al 20 jaar met groepen en sinds 13 jaar als coach. Sinds 5 jaar ben ik de hoedster van vrouwencirkels en begeleid ik 1-op-1 transformatietrajecten, rituelen en ceremonies voor vrouwen. 

Mijn professionele achtergrond ligt in de uitvoerende kunsten: performance, dans en poëzie. Daarnaast heb ik gewerkt als podiumcoach, (vrouwelijk) leiderschapstrainer en geboortedoula. Binnen de ‘School voor Vrouwenkracht’ komen mijn werk- en levenservaring samen. 

 

Over Monique - de laaange versie, voor als je het net als ik superinspirerend vindt om iemands levensverhaal te lezen:

Van punker, via Barend & Van Dorp ... tot de ergste pijn
Toen ik op mijn 19e doorbrak als actrice, kwam er een kras in mijn ziel: het podium voelde niet langer als een veilige plek.

Als twintiger stond ik dagelijks voor de camera en op het podium. Ik speelde onder andere in ‘Onderweg naar Morgen’, de hoofdrol in de film Loverboy en bij Het Nationale Toneel. In de populaire jeugdserie ZOOP (waarmee we ook drie films in het buitenland opnamen), speelde ik de rol van punker Taffie. 

Een krachtige vrouwenrol, waar veel jonge meiden steun uit haalden en waar ik óók trots op ben. Maar de bekendheid die erbij kwam kijken - rode lopers, fotoshoots, interviews voor tijdschriften, radio en TV waren voor mij aan de orde van de dag - het was teveel, te snel, te intens. Teveel aandacht voor mijn buitenkant op te jonge leeftijd. Ik stond op de cover van de bladen, en stapte in taxi’s om aan te schuiven bij Barend & Van Dorp en Goedemorgen Nederland. Op het toppunt van mijn roem stond er zelfs een wassen beeld van mij in Madame Tussauds. 

Hier in de School voor Vrouwenkracht staat jouw binnenwereld centraal. Ook als we je aanmoedigen in je reis naar buiten. We hebben oog voor je struggles en we vieren je successen!

In het schaduwwerk was er ruimte voor mijn angsten, maar ook voor mijn woede en verdriet! In het donker kon ik veilig helen.

Natuurlijk was ik ook dankbaar dat ik op zo jonge leeftijd zulke bijzondere dingen mee mocht maken, maar…en dat is toch echt het belangrijkste: ik was NIET gelukkig. De intense werkdruk, het gevoel geleefd te worden en het mezelf continu moeten bewijzen, braken me op. Ik voelde me geregeld angstig en had last van paniekaanvallen. En ik schaamde me er zó voor dat ik het met niemand durfde te delen. Ik 'had toch álles, wat zeurde ik nou?' Die eenzaamheid en schaamte, dat was de ergste pijn.

Er was zoveel aandacht voor mijn buitenkant en mijn succes. Het maken van reizen naar binnen was hierdoor voor mij het perfecte medicijn. Toen iedereen iets van mij wilde, leerde ik hoe ik via mijn dromen en intuïtie kon luisteren naar wat ik zélf wilde. Ik stond voortdurend in het ‘licht’ en voelde me daarin heel kwetsbaar. In het schaduwwerk was ruimte voor mijn angsten, onzekerheden, mijn woede, gemis en verdriet. In het donker kon ik veilig helen.

In de School voor Vrouwenkracht zijn alle delen van jou welkom: je donker en je licht, je kracht en je kwetsbaarheid, je angsten en je liefde. En misschien wel het belangrijkste: hier hoef je het niet alleen te doen.

Word je specifiek gegrepen door het schaduwwerk? Dan is het 'Donkere Maancirkel Transformatiejaar' wellicht iets voor jou!

Door uit te reiken & hulp te zoeken vond ik stap voor stap mezelf terug

Hoewel ik in die tijd spiritueel gezien nog volledig ‘in de kast’ zat, werkte het doen van innerlijk werk enorm door in alle gebieden van mijn leven. Zo verzamelde ik bijvoorbeeld de moed om uit een toxische relatie te stappen. Mijn ex kleineerde mij en loog tegen me. Deze relatie maakte me diep onzeker, interfereerde met mijn intuïtie en kostte me mijn eigenwaarde. Een hele fijne coach hielp mij om weer te voelen wie ik zelf was. Stap voor stap vond ik mezelf terug en leerde ik weer op mijn eigen waarneming te vertrouwen. 

Openheid, intuïtie en eigenwaarde zijn essentiële waarden van de School voor Vrouwenkracht. Ik moedig je aan om te onderzoeken wat waar is voor jou, wie jij bent en wat bij je past.

Hoe het zo ver had kunnen komen

Rond 2008 stapte ik ook definitief uit de wereld van film & TV. Toen ik eenmaal uit de rollercoaster was, voelde ik pas hoeveel het met me had gedaan. De zoveelste man op wie ik verliefd was en waarmee ik het gat in mijn hart had willen dichten, maakte het uit met mij. Dat was nieuw voor me. Mijn gebroken hart was de druppel, waardoor ik in een burn-out belandde. Voor het eerst werd ik gedwongen geconfronteerd met een gevoel van existentiële eenzaamheid. Ik was uit huis gaan samenwonen en nu sliep ik voor het eerst alleen. Het was donker, het was zwaar, maar ik kwam erdoorheen. Op mijn 27e ging ik voor het eerst helemaal op mezelf wonen. Om mijn huur te kunnen betalen, ging ik werken in een strandtent. Ik werd continu herkend en iedereen vroeg hoe ‘het zo ver had kunnen komen’. Ik voelde schaamte, maar ik haalde diep adem en met opgeheven hoofd veegde ik het terras. Het was een louterende en aardende ervaring. Met hulp van therapie, coaches en uiteraard m’n eigen sjamanistische rituelen begon ik te helen. Eén van de belangrijkste dingen die ik in die tijd leerde, was het stellen van grenzen. ‘Nee’ zeggen tegen wat niet bij me past. En vol gaan voor waar mijn hart 'ja' tegen zegt.

Leren vertrouwen op jezelf en op jouw innerlijke kompas is een belangrijke peiler van de School voor Vrouwenkracht. Ik nodig je uit om jouw diepste 'ja' en 'nee' te voelen. Om je 'nee' uit te durven spreken en je 'ja' te gaan leven!

Na dit dieptepunt voelde het verwezenlijken van mijn stoutste droom als een wonder...

Toen de psycholoog die me hielp tijdens mijn burnout me vroeg wat ik zelf het liefste wilde, wist ik het meteen: 'mijn droom verwezenlijken van het maken van een eigen theatervoorstelling'. Ik besloot mijn hart te volgen. Ik stuurde een berichtje naar auteur Paulo Coelho of ik zijn boek ‘Veronika besluit te sterven’ mocht bewerken voor theater. Ik dacht ‘dat leest ie vast nooit zelf’, maar 3 uur later had ik een persoonlijke reactie en hij zei ‘ja!’. Het voelde als een wonder! En ook al had ik het nog nooit gedaan, ik schreef fondsen aan, verzamelde een team van 20 mensen om me heen, schreef het concept en de tekst en speelde de rol van Veronika.

Met behulp van wat ik leerde in het sjamanisme over wat we nu ‘manifesteren’ noemen, creëerde ik mijn eerste eigen theatervoorstelling. De intentie die mijn teacher me aanreikte, verraste me en veranderde mijn leven: ‘Mijn project is een succes.’ stelde ze voor. ‘Succes?!’ dacht ik, ‘Succes heeft me bijna kapot gemaakt…’.

 

Toen viel het kwartje: ik mocht succesvol gaan zijn met de dingen die ik écht wilde doen. En op mijn eigen manier. En het werd op twee manieren een groot succes: mijn debuutvoorstelling tourde langs dertig theaters, veelal uitverkochte zalen en kreeg lovende recensies & ontroerde publieksreacties. Maar het allerbelangrijkste: ik voelde me diep, diep gelukkig. Ik was oprecht trots op mezelf.

Dat gevoel: om je droom te realiseren vanuit je eigen kracht en op jouw manier - dat gun ik iedereen! Wil jij jouw stoutste droom waarmaken? Schrijf je dan in voor mijn jaarprogramma 'Zij gaat het doen!'

Dit verlies was het rauwste, pijnlijkste en verdrietigste dat ik ooit in mijn leven had meegemaakt

Een ander schaduwrijk moment in mijn leven was toen mijn man en ik kinderen wilden verwelkomen. Van de eerste baby in mijn buik moesten we na 2 maanden zwangerschap helaas afscheid nemen. Dit verlies was het rauwste, pijnlijkste en verdrietigste dat ik ooit in mijn leven had meegemaakt. Erger dan de scheiding van mijn ouders, erger dan de littekens die ik opliep in de film- en TV-wereld. Weer waren het de creativiteit en de rituelen die me hielpen helen. In de nacht dat ik onze baby verloor, schreef ik dit lied: ‘Leave me gently’. Door het maken van trancereizen maakte ik contact met de ziel van deze baby. De tranen stroomden over m’n wangen en het was zo helend om de liefde voor dit kindje te voelen. En te beseffen dat ik al moeder wás. Later, toen ik hoogzwanger was van onze dochter, deden mijn man en ik een ritueel waarbij we onze wensen opschreven voor de inmiddels twee verloren baby’s. We vouwden er twee bootjes van en lieten ze varen over zee.

Bij de 'School voor Vrouwenkracht' leer ik je graag hoe je jouw wonden kunt transformeren tot wijsheid. En hoe ook jouw littekens kunnen veranderen in lichtbakens voor anderen. Stap voor stap, en op de manier die bij jou past.

Video Poster Image
 

Intussen was ik in 2011 gaan werken als coach & trainer voor een high end communicatiebureau. In de praktijk betekende dit dat ik dagelijks politici, managers, CEO’s en ondernemers hielp met hun speeches, pitches, presentaties en mediaoptredens. Als linkse artiest kwam ik als een soort Alice in Wonderland in een corporate wereld terecht. Vanuit mijn jarenlange podiumervaring leerde ik mensen hoe je in een zakelijke omgeving een authentiek verhaal vanuit je hart kunt vertellen. Hoe je vanuit oprechte verbinding met je publiek voelbare impact kunt hebben. Ook leerde ik er ondernemen. Ik ontwikkelde er o.a. een 4daagse training over ‘vrouwelijk leiderschap op het podium’. Zelf raakte ik er hier echt van doordrongen dat verhalen de kracht hebben om de wereld te veranderen. En na 8 jaar anderen te hebben geholpen met hun inspirerende verhalen, voelde ik dat het tijd was voor mijn verhaal. 

Welk verhaal heb jij de wereld te vertellen? In het jaarprogramma 'Zij gaat het doen!' leer je hoe je jouw verhaal kunt vertellen op een manier die anderen diep raakt. Hierin breng ik mijn jarenlange podiumervaring, het coachen van vrouwelijk leiders en de kracht van lichaamswerk & rituelen samen. Hierin maak jij op een veilige manier jouw reis naar buiten. Je belichaamt jouw vrouwenkracht in de buitenwereld, met oog voor jouw binnenwereld.

In de video hieronder deel ik hoe mijn zoektocht verder verliep, nadat ik opnieuw uit een gouden kooi stapte om mijn hart te volgen. Geïnspireerd door de krachtgevende ervaring die ik had toen ik geboorte gaf aan mijn dochter Lou, werkte ik een aantal jaar als geboortedoula. Er ging een heel nieuwe wereld voor me open waarin ik kennismaakte met de wereld van vrouwencirkels. In het vrouwenwerk voelde ik me helemaal thuiskomen. Intussen geef ik nu 5 jaar vrouwencirkels en werk ik als coach uitsluitend met vrouwen.

En zo is uiteindelijk de School voor Vrouwenkracht geboren! 

In de School voor Vrouwenkracht breng ik mijn professionele ervaring samen met wat ik leerde op mijn kronkelende levenspad. Om een veilige plek te bieden aan iedere vrouw die haar eigen kracht wil ontdekken en leren belichamen. Voor jouw vrouwenkracht.

 

Wat je leert bij de School voor Vrouwenkracht

  • Hier leer je te vertrouwen op je ware natuur.
  • Je (her)verbindt je met je innerlijke kompas.
  • Je kijkt jouw schaduwkanten aan en omhelst ze.
  • Je wakkert je innerlijk vuur aan & leert je zachtheid eren.
  • Je ontdekt hoe je van jouw gave kunt omzetten in een gift voor anderen.
  • En hoe jouw littekens een lichtbaken voor anderen kunnen zijn.
  • Hoe je het verschil kunt maken vanuit jouw vrouwelijke kracht.

De vrouwenkracht in jou wacht om te ontwaken!

1-daagse Vrouwencirkels 

De 1-daagse cirkels bieden ruimte om vanuit vrouwelijke kracht te leven, in verbinding met je lichaam, intuïtie, wijsheid en cyclische natuur. De cirkels behandelen taboeonderwerpen waar veel vrouwen mee worstelen. Door ervaringen te delen en herkenning te vinden, herwin ook jij je innerlijke kracht. Je ontdekt je innerlijke kompas en voel je de echte 'ja' en 'nee', verbinden met jezelf, met anderen en een oeroude wijsheid.
Ik neem de stap

Dit jaar wordt jouw transformatiejaar

Vrouwenkracht Jaarprogramma's 

De 'School voor Vrouwenkracht' biedt twee jaarprogramma's: het 'Donkere Maancirkel Transformatiejaar' (de reis naar binnen) & 'Zij gaat het doen!' (de reis naar buiten). Wat de jaarprogramma's gemeen hebben is een ongelofelijke trans-formerende & creatieve kracht. In een veilige bedding van vrouwen die elkaar zonder oordeel steunen en elkaar gul bekrachtigen, kun je een ongekende groei & heling doormaken.

Vertel me meer!

Van angst naar authentiek: ontdek jouw innerlijke kracht

1-op-1 vrouwenkracht coaching

Wil jij jouw vrouwelijke kracht helemaal belichamen? Stel je voor dat je jezelf diepgaand liefhebt; zowel het vuur als de zachtheid in jezelf eert, en echt vertrouwt op jouw innerlijke wijsheid. Of het nu in je stormt, pulseert of je juist stilte ervaart van binnen. Of er een brandend verhaal in je leeft dat je uit angst voor oordeel vasthoudt, of dat je wil leren je vrouwenkracht te leven in een masculiene wereld, je bent welkom. Voor jouw transformatieproces sta ik als coach met 12 jaar ervaring liefdevol voor je klaar.

Plan een afspraak

Alsjeblieft, voor jou: een cadeau om je vrouwenkracht te activeren

Lieve vrouw, ik heb iets fijns voor je wat je kracht en zelfliefde brengt: een lichaamsgerichte meditatie
om jouw vrouwenkracht te activeren!

Hiermee ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens en het ontvangen van inspiratiemails. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. We zullen jouw gegevens nooit aan anderen doorgeven. Beloofd.